Det där med att kunna ha roligt.

Det är kul att ha roligt, det kan vi alla hålla med om. Även om vi alltid efter en roligare stund saknar just det lilla ögonblick när vi hade det som roligast. Den lilla toppen av rolighetskurvan. Hela vårt liv cirkulerar till viss del runt behovet av att ha kul, eller på längre sikt - att vara lycklig. 
 
Och när vi inte har det kul då? 
 
Då klagar vi så att vi sjunker längre ner i kurvan av lycka. Dagens människor, speciellt vi som har tillräckligt för att täcka basbehoven, är bortskämda av lycka. Allt som heter kul borde regna över oss, tycker vi. Helst strax före vi ens tänkt tanken - vilket är oftast hela tiden. Vi blir uttråkade så fort vi ska behöva sätta huvudet till och pressa fram en kul idé. 
 
Har ni någonsin suttit med vännerna i en soffa och puffat ansvaret från person till person om vem som borde hitta på vad ni ska göra? Helst ska det vara en idé som känns impulsiv och spännande. Planerade kvällar är oftast inte lika roliga som oväntade kvällar med flow som gör att man känner sig oslagbart lycklig. Ansvaret om hitta på denna oslagbara idé kan vara väldigt jobbigt att bära. Det är så lätt att nervärdera andras förslag. Den lilla blicken som säger: "Ööh.. det är ju inte det minsta kul". Härmed vågar ingen föreslå saker som går utanför gränsen av det igenkännbara - det som en gång fick oss att skrattgråta av lycka. Ändå önskar vi testa något nytt, men som vi i förväg vet är kul. 
 
Vi läser recenssioner före vi åker på bio, teater eller en revy m.m, så att vi vet att filmen eller föreställningen är värd pengarna och vår tid - tid som vi hade kunnat lägga på något roligare ifall filmen/föreställningen visar sig vara dålig. Vi blir fruktansvärt frustrerade om filmen/ föreställningen visar sig vara dålig och vi gör gärna väsen om hur dåligt något var, för att uttrycka vår besvikelse. 
 
När du är liten är nästan vad som helst roligt - mammas grimas, bajs, hunden, ballongen o.s.v, men sedan går det bara utför. Du kräver att saker och ting skall vara roligare. Det duger inte längre att pappa blåser upp ballongen. Ballongen måste flyga av sig själv, den ska ha gas i sig. 
 
Men nästa gång vill man alltid ha snäppet roligare. Det är denna önskan som förstör oss om vi inte hittar balansen mellan att ha kul och inte ha kul. 
 
"Mamma! Vad ska jag göra? Jag har tråååkiiiiigt!!" klagar en unge. 
 
Jag har sett föräldrar som fyller sina barns veckor med aktivitet efter aktivitet, så att barnen aldrig ska behöva klaga av att de har tråkigt, att de inte har något att göra. Om ungen gillar vad den gör eller ej, det spelar ingen roll. En trött unge på kvällen betyder en lycklig förälder. 
 
Vart försvann idéerna? Vem ska underhålla oss? Vem ska få oss att skratta och förgylla vår dag?
Hur ska du klara dig på egen hand när alla åker bort och du sitter ensam hemma och stirrar i väggen? 
 
Uttråkning beror för det mesta på inställningen till att ha kul. Men frågan är - vad tycker du är kul? Oftast kostar det att ha kul. Men inte alltid. 
 
Lösningen på problemet kräver ingen långmatteuträkning. 
 
Våga ha tråkigt. Våga stirra i väggen och ta en längre funderare över livet. Känn efter. Vem är du? Vad för slags humor har du? Vad får dig att skratta så att tårarna rinner? Lägg dig på rygg och och kläm fram skrattet så att du nästan tror att du har tappat din mentala hälsa. Glöm människorna i din omgivning. Det här handlar om dig. Tänk lätt. Tänk i nuet. Gör det enkelt för dig. Det finns en komiker i alla människor - eftersom det är vi som bestämmer vad vi tycker är roligt. Gör gräsliga ljud. Gör de fulaste grimaserna i spegeln. Skratta åt dig själv. Säg ditt namn högt i spegeln tills du känner dig knäpp. Testa på att stå på huvudet, eller något annat som skulle klassas som knäppt om någon såg dig.
 
Och varför göra alla dessa skumma saker? Jo, för att...
 
Hur ska du någonsin kunna ha roligt på ett enkelt sätt om du inte vet din egen gräns. Det handlar om att våga släppa taget om vad som "borde vara kul i andras ögon". Vi måste kunna ha kul på egen hand, för att kunna hitta på roliga idéer tillsammans med någon annan.
 
De som hittar på idéer får oftast höra hur "galna" och "knäppa" de är. Även om deras idé var väldigt uppskattad. När ideen väl är testad och visat sig vara just en av de roliga topparna i rolighetskurvan, då lönade det sig i slutändan. Du hade kul, och det är allt som räknas.
 
Du blir automatiskt lyckligare om du vågar ha kul för dig själv. Hitta roliga grejer i vardagliga situationer. 
Låt inte någons dåliga humör trycka ner dig. 
 
Våga också låta bli att skratta om något verkligen inte är kul. Ljug inte för dig själv eller för andra angående vad du tycker är roligt. Du har det inte roligare och du är inte lyckligare bara för att du övertygar andra om det.
 
Skratta mer än ofta åt underliga interna skämt som bara du kan hitta på. Låt de andra undra vad som var så förbaskat kul. Berätta inte för dem vad du skrattade åt om du med all säkerhet vet att de antagligen bara kommer att himla med ögonen åt dig. De kommer med all säkerhet att få din idé att låta som värsta kyrkpressen på en söndag. 
 
Att stänga in sig på sitt rum i några dagar behöver inte betyda att depressionen knackat på dörren. Det kan betyda att du ger dig tid att våga ha kul eller tråkigt på egen hand. Utforska din uttråkning. Uttråkning skapar också idéer. 
 
Såklart du inte behöver göra en instagram- eller vinevideo av det hela för att dela med dig av din skumma humor. 
Huvudsaken är att du har kul. 
 
 
Slutligen vill jag bjuda på mig själv med en aningen skum video som jag för en tid sedan kladdade upp på instagram efter att ha spenderat en längre helg hemma för mig själv. 
 
Ha det gött! // Malin
 
 

Kommentarer Från Er Läsare

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
Ladda ner en egen design gratis | Bonusar inom casino, poker och bingo